Giliran Malaysia Ungkit Salah Bendera oleh Indonesia


Masih terbawa perasaan alias 'baper' gara-gara bendera Indonesia dicetak terbalik di buku panduan SEA Games 2017? Sebaiknya sudahi saja kemarahan tersebut. Manusia tentu banyak salahnya, termasuk Malaysia.

Tak cuma Malaysia yang melakukan kesalahan pada bendera kita. Sebelumnya malah Indonesia yang salah cetak bendera Malaysia, Si Jalur Gemilang. Bendera bersalur-salur 7 warna merah dan 7 warna putih itu ternyata kurang satu salur warna putih di bagian bawah. Tentu hal ini mengubah maknanya.

Untuk diketahui, Jalur Gemilang adalah sebutan bagi bendera nasional Malaysia. Bendera ini bercorak 14 garis (jalur) merah dan putih (melintang) dengan ukuran sama lebar, bermula dengan garis merah di sebelah bawah, yang melambangkan jumlah anggota dalam persekutuan 13 negara bagian plus Kerajaan Persekutuan.Peristiwa ini terjadi pada SEA Games 2011 di Jakarta-Palembang. Ketika itu Malaysia memperoleh emas di cabang renang, seperti dilansir dari vitdaily.com (20/08/17).

Peristiwa ini juga diingat betul oleh rakyat Malaysia. Beruntung Internet saat itu tak terlalu meluas sehingga berita soal insiden bendera Malaysia ini jadi tak melebar sampai ke netizen Negeri Jiran.

Media online asal Malaysia tersebut memberitakan bahwa ketika itu pihak Malaysia sempat protes dan panitia pun segera mengganti bendera Malaysia yang salah usai lagu kebangsaan Malaysia 'Negaraku' dikumandangkan.

"Diharap isu ini dapat diselesaikan dengan segera dan rakyat kedua-dua buah negara turut sama berdamai kerana tiada gunanya jika kita sering bertelagah (berselisih) sedangkan negara kita berjiran (bertetangga)," tulis Vitdaily.com.Sumber


Tag : Sea Games
0 Komentar untuk "Giliran Malaysia Ungkit Salah Bendera oleh Indonesia"

Back To Top